Milada Horáková vs manželé Rosenbergovi

28. 06. 2020 16:07:37
Abych byl upřímný, nikdy bych netušil, že napíšu blog, tyto osobnosti srovnávající, dávající dohromady tyto dvě tragické události lidské historie. Leč, jsou lidé, kteří dávají rovnítko i tam, kam rozhodně nepatři.

A protože kromě srážky s blbcem, patří k největším tragediím lidstva i schopnost uvěřit kdejakému nesmyslu, vzniklo toto mé dnešní zamyšlení, jakýsi pokus vyvrátit mýtus, šířený jistými rudými poskakovači, kteří se tu a tam vynoří.

Inspirací mi byl blog pana Bedřicha Marjanka, který se zde zabývá jednou z nejsmutnějších událostí československých dějin, vraždou Milady Horákové, zločinným komunistickým režimem.

V diskusi se pak objevili dva, co se snažili tuto vraždu zlehčit a dokonce srovnat s popravou manželů Rosenbergových v USA. Nejprve tedy asi bude nejlépe, když napíši svůj postoj k tomuto případu.

Zatímco v případu Julia Rosenberga se zdá být jeho vina prokázána, jeho manželka Ethel se pravděpodobně stala obětí svého bratra, který výměnou za nižší trest a ochranu své ženy, svou sestru prostě udal a řekl o ní věci, které se nezakládaly na pravdě. To ostatně sám posléze po létech přiznal, když řekl, že na manželce mu záleží více než na rodičích či sestře a že by to udělal znovu.

Nyní k samotnému jejích zločinu. Dějiny států jsou dějinami špionáže a každá země by měla mít takové mechanismy, které zabrání vyzvědačům protivníka se k tajemstvím dostat. Pokud k tomu přesto dojde, pak jen sotva můžeme vinit špiona, ale je nutné se podívat do vlastních řad, kde jsme udělali chybu a poučit se, aby se to nestalo. Jinou kategorií jsou samozřejmě zrádci, kteří úmyslně vstoupí do služeb země s cílem takové materiály získat. Nicméně, to není podstatné. Pro mně, jako pro člověka který si lidského života váží nade vše, je jakýkoliv trest smrti nepřijatelný. A už vůbec nejsem schopen akceptovat smrt za banality typu protistátní či špionážní činnosti. Jsou samozřejmě v trestu smrti výjimky, kdy je oprávněný, ovšem zde by mělo platit hlavní pravidlo, že nejlepší je okamžitá eliminace a zde mám především na mysli vrahy a znásilňovače dětí a starých osob. Ale to už odbočuji a to nechci, protože můj blog není o trestu smrti jako takovém.

Takže zpět ke kauze Rosenbergovi. Jejích proces byl poznamenán mezinárodní situací a blázincem, který v USA vypukl. Neamerická činnost, boj proti komunistické hrozbě a podobně...hodně jsme všichni o tom četli a například Jiří Voskovec by o tom mohl vyprávět, kdyby žil, stejně jako například Charlie Chaplin a další umělci. Důležitá je ovšem jiná věc. V USA se od té doby režim nezměnil .Stále si drží demokratické principy a po celá desetiletí od procesu, objevovaly se snahy o jeho revizi, především o omilostnění Ethel Rosenberg, Nikdo z těch, kteří popravu zpochybňovali nebyl za své názory ani uvězněn ani jinak ohrožen. Děti manželů Rosenbergových a jejích příznivci aktivně vystupovali proti nelidskosti trestu smrti v případě jejích rodičů a já znovu opakuji, a nemohu to říci jasněji, v tomto případě s nimi naprosto souhlasím, i když o vině Julia Rosenberga pochyby nemám.

A nyní se vraťme do Československa, což bude smutně krátká zastávka. Až na velice krátké období kolem roku 1968 nebylo vůbec myslitelné jakékoliv zpochybnění či dokonce zmínka o Miladě Horákové. Až do roku 1989 bylo toto téma naprosté tabu. A zůstává jím i nadále pro pokračovatele tehdejší komunistické strany. Zatímco v USA ze režim nezměnil a i v době, kdy měli moc ti, co na smrti manželů Rosenbergových nesli svůj podíl, se tento rozsudek veřejně kritizoval, v Československu v době vlády KSČ jakákoliv zmínka o Miladě Horákové byla spojena s rizikem dlouholetého vězení.

Zatímco kauza manželů Rosenbergových probíhala od zatčení do popravy více než 3 roky, v případě Milady Horákové vše proběhlo za necelý rok, přičemž od začátku procesu do vraždy neuběhl ani měsíc..

Takže každý, kdo chce tyto dvě události srovnávat, je naprostý pitomec protože i malé dítě si umí dovodit, že za 8 dní procesu není možné v "hrdelní" kauze předložit všechna svědectví, všechny důkazy a správně zhodnotit podíl viny či neviny.

Celý případ kolem Milady Horákové byl jen důkazem toho, jak probíhal tehdejší systém v Československu. Vládní představitelé byli jednoznačně v područí sovětských poradců, kteří jím rozsudky dodávali předem a myslím si, že i samotný arci démon Gottwald se třásl strachy, aby se hledáček Stalinových zrůd nezaměřil i na něj. A možná k tomu nebylo daleko. Možná tomu zabránila samotná Stalinova smrt. To se asi nikdy nedozvíme. Co ovšem dnes víme bez jakýchkoliv pochybností je, že procesy z let padesátých v Československu neměly nic společného se spravedlností ani se zákony. Bylo to čištění společnosti podle potřeb vedení SSSR.

Proto nesmíme na oběti těchto procesů zapomínat. Dokonce nesmíme zapomínat i na ty oběti, které předtím aktivně na procesech pracovaly, protože jejích osud jasně říká, že jednou podáte ruku zlu, nemáte jistotu že následně nepohltí i vás.

Jakkoliv si dnes, především mladí lidé, myslí, že komunismus je mrtvý, faktem zůstává, že to hlavní co tato ideologie vytvořila, tedy participaci na tom nejhorším co v člověku je, přežívá a přežívat bude. Nositelé komunistických myšlenek, samotná komunistická strana v České republice, jsou přímými pokračovateli těch co páchali zlo po válce a po celou dobu do roku 1989. Mohou to tisíckrát popírat, mohou se zlobit a hlásat že jsou dnes demokratickou , státotvornou stranou. Nikdy jím nesmíme věřit. Fakt že jsou stále volení je varovným mementem našeho svědomí. Ukázkou, že k tomu, abychom se z chyb minulosti poučili nám ještě nějaký ten krok schází.

Nesmíme zapomínat.

http://www.totalita.cz/seznamy/popravy.php

http://www.totalita.cz/seznamy/zatarasy.php

http://www.totalita.cz/seznamy/prechody.php

http://www.totalita.cz/seznamy/letci.php

http://www.totalita.cz/seznamy/1969_obeti.php

Autor: Martin Braun | neděle 28.6.2020 16:07 | karma článku: 33.09 | přečteno: 2661x

Další články blogera

Martin Braun

Zachraňme děti na hranicích

ale jak,..dovoluji si položit smělou otázku. Tím že jím dáme čaj a polévku? Nebo je máme odvézt od rodičů někam k milosrdným v Evropě? Tak jak jím pomoci?

15.11.2021 v 10:17 | Karma článku: 32.68 | Přečteno: 1273 | Diskuse

Martin Braun

Uprchlická krize bez konce

Dva blogy dnes reagovaly na události na běloruských hranicích. Jeden napsal pan Zeman a druhý paní Nová. A přestože se dotýkají stejného tématu, jsou naprosto rozdílné.

14.11.2021 v 13:33 | Karma článku: 29.44 | Přečteno: 1042 | Diskuse

Martin Braun

Technický problém na idnes, úmysl nebo chyba v chrome?

Několik posledních měsíců, se pokus dostat se do diskuse mění v noční můru. Odkaz na diskusní okno je překryt odkazem na reklamu všeho druhu...

13.11.2021 v 9:36 | Karma článku: 23.91 | Přečteno: 866 | Diskuse

Martin Braun

Ještě k případu Dr. Cimického (aktualizováno)

Je to dnes populární téma a jak už je zvykem, pravda není to co dav zajímá. Dav je rozdělen. Část by nejraděni Cimického vykastrovala či minimálně poslala na dlouhá léta za mříže a část věří v jeho nevinu,

10.11.2021 v 9:33 | Karma článku: 29.07 | Přečteno: 1706 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 11 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 23.45 | Přečteno: 409 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 510 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 466 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2307 | Diskuse
Počet článků 486 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2625

http://www.zemancountdown.cz/

Lépe být mrtvý, než rudý.

AM YISRAEL CHAI

ARALLU Akbar

martinbraun@centrum.cz

Sionista - Islamofob - Antikomunista

Bohabojný židovský Antikrist

 

Jsem přítelem Izraele a jeho politiky. Jsem příznivcem židovského odboje, který přispěl k vzniku státu Izrael. Mým vzorem je Avraham Stern, brutálně zavražděný Brity. Ctím památku osvobozeneckých hnutí Haganah, Irgun a Lehi, které se zbraní v ruce bojovaly za svobodu, nezávislost a za vznik židovského státu na historických židovských územích.

Všechny současné i budoucí fotografie jsou zveřejněny s laskavým souhlasem Dory Bar Or, 

All current and future photographs are published with kind permission Dory Bar Or, from his Instagram account

 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...