Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nepokořená křídla (1990) - YouTubeR^

P.S.: nevím kdo, pokud vůbec si onen odkaz přehraje, ergo celý, vč. titulků. Asi stejně tolik, jako se jich nevyjádřilo k některým z mých příspěvků v této diskuzi. Toto však není o nějaké baladě, ale k tématu to nesporně je. A také si nejsem jistý, kolik zdejších diskutujících shlédlo onu ,,baladu o pilotovi", a to OPRAVDU pozorně a skutečně celou A AŽ DO KONCE vč. vyjádření tvůrce .

0 0
možnosti

Film je pěkným překvapením. Stále se o letech 1945 - 1948 ví a píše velmi málo. šílené rozsudky tzv Lidových soudů těsně po válce. Rozsudky smrti na základě jediného svědectví. Zatajování podstaty trestných činů a nátlak na rozvody, útlka zbylé rodiny, pokud viníka neopustila. Strašné věci i po letch. Jedna rodina z řad mých klientů se teprve po letech dozvěděla, že odsouzený dědeček nikomu neublížil, jen zlodějům sebral kradené pilníky, neboť krádež ohrožovala nevinné dělníky v továrně. Zmařil tím prý odboj a dostal po válce 12 let v těžkém pracovním táboře. Rodina se se zločincem nestýkala. Když se po letech dozvěděli banálnost onoho provinění, vyvlalo to emocionální vlnu viny u celé rodiny. Dotyčný však na útrapy již umřel. Vám karma.R^

1 0
možnosti
Foto

Inu, pro někoho je ona balada překvapením. Ovšem ne pro každého. Stále totiž žijí a pamatují mnohé i skuteční pamětníci, kteří mnohé z toho opravdu zažili. Spíš je dosti otázkou, kolik je až dnes mezi těmi ,,překvapenými", resp. i proč. Ergo nejen bezmála třicet let po tzv. sametu, ale i po více než půl století, kdy bylo již tehdy mnohé zveřejněno, sepsáno, ba i zfilmováno.

1 0
možnosti
Foto

Čekal jsem na ono dílo, a i jej shlédl. V samotné upoutávce je uváděno, že jde o baladu, a navíc ,,prezentované" z pohledu manželky pilota. Mnohé je fabulací tvůrců. Sám autor v závěru pak uvádí, kdy a jak se k onomu příběhu dostal, dále pak i svou vazbu na onu rodinu. Pilot Balík byl uznávaným pilotem. Šerhant též. Navíc, Šerhant byl šéfpilotem u Bati v době předválečné. Následně se stal i šéfpilotem u ČSA. Příběh nemůže, a nemohl obsáhnout vše. Leccos vím od svého otce, který létal na západě, po válce u voj. LDS, a poté, co byla ukončena branná pohotovost státu v prosinci 45 odešel od armády a v lednu 46 nastoupil jako pilot-kapitán u znovu obnovených ČSA. Původně jsem chtěl napsat i k této ,,baladě" blog, ale po zkušenostech s mnohými zdejšími tvůrci i ,,zakydiskutéry, mě jaksi chybí k tomu chútˇ. Tak snad jen malý odkaz na jeden z mých starších článků na toto téma, viz.:

Jsou ,,různá výročí“ - Blog iDNES.cz - Jiří Jiroudek

0 0
možnosti

Píšete-li o činnosti NKVD v Československu po r.1945, nechápu, proč také nepíšete o činnosti i dalšách zahraničních rozvědek u nás . Inspirací by pro vás např. mohla být kniha "Výbušnina" anglického spisovatele Srewarta Stevena, vydaná u nás v roce 1994, 20 let po jejím napsání. K nalezení a stažení je na internetu...

"Když vyšla v angličtině v roce 1974 v několika západních zemích a brzy na to i v německém překladu v renomovaném nakladatelství Deutsche Verlags-Anstalt ve Stuttgartu, byla přijata s uznáním.

Mluvilo se o fascinujícím a úděsném obrazu jedné ze stránek dějin, o odhalení nejtajnějších faktů, o jejich přesvědčivém zachycení v souvislosti s psychologií doby, majících v této podobě povahu důkazu.

Oč tu jde? Výbušnina vypráví o přímém podílu americké CIA na procesech v padesátých letech v Maďarsku, Polsku, Bulharsku a v Československu. Odhaluje, proč právě Československo bylo nejkrutěji postiženo v zájmu globální strategie americké politiky."

0 0
možnosti

Oprava: Stewarta Stevena

Omlouvám se.

0 0
možnosti

Zapomínání a zkreslování i nedaleké minulosti je bohužel pro mě nepochopitelným jevem. Kolika spoluobčanům nevadí krev na rukou komunistů je pro mě zcela nestravitelné.

Kdekomu se dělá zle při pohledu či popisu koncentračních táborů, ale gulagy, Jáchymov, popravy nevinných výše zmíněným nevadí.

3 0
možnosti

J23a30k94u79b 45Š44o91l77c

5. 11. 2018 11:50

Tady ale právě ta minulost byla zkreslena.

0 0
možnosti

Zasloužená karma. R^:-)

1 0
možnosti

J31a16k45u86b 87Š98o77l17c

5. 11. 2018 11:10

Nechápu proč si vymýšlet něco, co nejspíš není pravda, když se dají najít stovky případů, kdy NKVD skutečně něco spáchala. Tady to působí spíš kontraproduktivně. Motat do toho dnešní dobu je možné, ale ne správné. Paralely lze dělat dle potřeby se vším, třeba socialismus a multikulturalismus.

2 2
možnosti

Některá umělecká díla jsou vytvořena jako varování, i když je to fikce. Navíc tady je skutečnost dodnes nevyjasněná.

3 0
možnosti

už zase. Samozřejmě je pravda že NKVD v té době zde pracovala stejně jako jiné tajné služby, samozřejmě je svinstvo že naši váleční hrdinové byli po roce 48 komunisty perzekuováni. Ale proč to dáváte do souvislosti s filmem, který je uměleckou fikcí. Nehoda z filmu je docela dobře popsána a určitě za ni nemohla NKVD ale jen a pouze špatné počasí.

5 1
možnosti

Na základě osudu demokrata Petra Zenkla a dalších lidí, bych si nedovolila s jistotou tvrdit, že na vině bylo jen a pouze špatné počasí!

"Druhý den poté, kdy armáda generála Pattona osvobodila Buchenwald, varoval Zenkla rozhlasový americký komentátor Edward R. Murrow, že je jeho život ještě nyní ohrožen, protože čeští komunisté by neradi viděli jeho návrat do Prahy. Zenkl proto chtěl využít nabídky francouzských spoluvězňů, kteří jej chtěli vzít s sebou do Štrasburku, ale i tuto možnost komunisté přímým zásahem zmařili. Nakonec Zenkl unikl z obvodu tábora tajně a pracně se dostal k americkému vojenskému stanovišti, které pohotově zařídilo jeho odlet do Frankfurtu, odkud pokračoval do Paříže a do Londýna."

Zdroj: Wikipedie

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS