Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Poměrně obsáhlý rozbor. Problém je, že nejen mladí, ale i naši špičkoví politici o Miladě Horákové nevědí skoro nic, čili osvětlovat detaily je docela neproduktivní.

Z proslovu šéfa senátu Vystrčila by se zdálo, že Horáková byla antikomunistka, což samozřejmě není pravda. Ona byla přesvědčená demokratka, bojovnice za práva žen (spoluzakladatelka ženského časopisu Vlasta), členka ČSNS (tedy socialistické strany) a mimo jiné také členka Společnosti přátel SSSR. Její smysl pro spravedlnost a další hodnoty byly právě důvodem, proč vadila tehdejší moci. A to nejen komunistické (byla tu Národní Fronta), žádosti o trest smrti podepsaly tisíce lidí, mimo jiné řada nekomunistů a komunistických intelektuálů.

0 0
možnosti
Foto

J30a68n 89H13o68r63n89í71k

29. 6. 2020 13:54

Ano, velice exaktní porovnání neporovnatelného.

Díky R^.

2 0
možnosti
Foto

Pane Rádle, ona ale byla antikomunistka. Právě tím, že byla přesvědčenou demokratkou, se stávala současně antikomunistkou, protože demokrat nemůže souhlasit s myšlenkou tak zlou a nenávistnou, jakou je komunismus.

1 0
možnosti

Zasloužená karma R^:-) U manželů Rosenbergových nešlo o vykonstruovaný proces. Oni se mohli u soudu svobodně hájit, přinášet argumenty na svoji obranu, jejich advokát neměl žádné překážky při jejich obhajobě. V případě Milady Horákové šlo o dopředu zinscenovaný proces, obžalovaní odříkávali dopředu naučené fráze a advokáti měli dopředu dané, jak mohou hájit své klienty.

4 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

V té době přeběhl na stranu USA sovětský špion, který západním bezpečnostním službám předal řadu materiálů o špionážní činnosti Sovětského svazu proti USA, Velké Británii a Kanadě . FBI zahájilo na základě získaných dokumentů operaci Venona, v rámci, níž američtí kryptoanalytici luštili zašifrované sovětské depeše vyměňované mezi Sovětským svazem a jeho zastupitelskými úřady. FBI začala postupně odhalovat další sovětské agenty. FBI zjistila že SSSR byly předány veškeré důležité dokumenty, k výrobě atomové bomby, včetně průřezu atomovou bombou použitou v Hirošimě. Začalo zatýkání osob, ale stále nebyl znám důležitý a hlavní agent krycí jménem Liberal. , Některým agentům se ale, s pomocí agentů sovětské a československé) zpravodajské služby, podařilo uprchnout přes Mexiko. V roce 1950 se podařilo FBI zjistit, kdo je důležitý agent s krycím jménem Liberal. Byl to Rosenberg a došlo k jeho zatčení. Rozluštěné sovětské telegramy, které vinu Rosenberga jednoznačně prokazovaly zůstaly dál střeženy jako tajemství a osoby, které je četly, musely mlčet. Soudce na závěr mimo jiného uvedl “.......Na základě své zrady jste nepochybně změnili běh dějin v neprospěch naší země. Nikdo nemůže říkat, že nežijeme ve stálém stavu napětí. Máme doklady o vaší zradě”....

5 0
možnosti
Foto

Tak průřez atomové bomby, tak to je fakt důležitý nákres.. A co na něm bylo tak pozoruhodného?

A ten výrok soudce jasně naznačuje, že vůbec nebyl objektivním posuzovatelem. Něco jako Urválek.

3 8
možnosti
Foto

R^ Mám osobní problém s mírou viny Ethel R a tudíž s její popravou, ale to Vy zřejmě také. Ovšem klást mezi obě kauzy rovnítko? Opravdu ne!

3 0
možnosti
Foto

Jeden z hlavních svědků uvedl, že předal Juliovi Rosenbergovi náčrt průřezu atomové bomby. Také vypověděl, že jeho sestra Ethel Rosenbergová přepisovala v září roku 1945 v bytě v Rosenbergových poznámky obsahující jaderná tajemství USA. To vypověděli i jiní světci. Oba dva využili svého práva nevypovídali. Kdyby ano a spolupracovali, trest byl by jiný. Bylo jim to i nabízeno. Rosenberg, kdyby vypovídal mohl manželku zachránit. Neudělal to.

3 0
možnosti

Mně se nezdá úplně fair "omlouvat" trest smrti pro paní Rosenbergerou jakýmsi dobovým blázincem v USA. To bych mohl tvrdit že po r. 1956 a hlavně 1960 se situace částečně změnila i u nás a tresty smrti za politické aktivity, z pohledu totality nebezpečné, by nepadly. Osobně absolutní tresty manželům, byť za špionáž, navíc se tady píše o známých problémech v důkazech, považuji za ohromnou černou skvrnu USA.

2 3
možnosti
Foto

Pane Kuchto, pokud si přečtete můj blog pozorně, nenajdete tam ani náznak omlouvání ani "omlouvání" popravy Ethel Rosenberg. Naopak zcela jasně, tak jasně, že jasněji už to nejde, jsem se proti této popravě vymezil

7 0
možnosti
Foto

Díky za blog. Ti dva v diskusi u Bedřicha Marjanka, nestojí za komentář.

9 0
možnosti

Zavraždit nevinnou osobu prostřednictvím intrik, spiknutí či korupcí zfalšovaného procesu lze v libovolné době a v libovolném režimu. Bohužel. Již starý zákon popisuje intriky proti majiteli vinice, který o ni byl napřed okraden a posléze odsouzen a zavražděn. za vším stála jeho manželka. Je smutné, že i demokratické režimy připouštějí tuto možnost. Ale rovnítko mezi demokracii a to jistě neklade. Nicméně jisté analogie na principu studené války tomu jistě připisovat lze. Pokud něco nazveme demokratickým, neznamená to automaticky, že jde o režim nevinný a bezbolestný. Snad jen nejlépe možný. Jiná věc je, že u nás konkrétně měli být komunisté zakázáni hned po revoluci. Všechny pozdější pokusy postupně selhávaly a selžou na demokratickém principu, který udržuje i svobodu pro neonacisty. Prostě je to právně bezvýchodné. Prostě je zásadní chybou demokracie, že se rovněž cítí být oprávněna být svobodně lhostejná k některým osobním lidským právům, než k některým jiným. Čím více demokracie poskytuje svobodu i těmto tendencím, tím se vzdaluje i možnost zakázat komunisty, kteří by se stejně slezli jen pod novou fasádu.

1 0
možnosti

Ale rovnítko mezi demokracii a to jistě neklade. Mělo být: Ale rovnítko mezi demokracii a totalitu jistě neklade.

0 0
možnosti

Dávat rovnitko mezi případy Horáková / Rosenbergovi může jen hlupák, nebo zlý člověk. Ať si pan Řezník vybere, který příměr je pro něj přijatelnější. V diskuzi pod mým blogem, který jsem vraždu paní Horákové připomněl, se vyjádřil podobne. Děkuji, pane Braune, že jste rozdíly vysvětlil. Já na to neměl v případě pana Řezníka chut.

18 1
možnosti

omlouvam se, slo o pana Petrika, ktery se vyjadril exaktne, ne o pana Reznika.

pan Reznik se v diskuzi pod mym blogem "pouze" zeptal, jestli jsme byli jedinou zemi, kde byla popravena zena...

5 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS