Najde Radek Banga odvahu odmítnout cenu Františka Kriegla?

Postoj Radka Bangy při předávání cen ptáka slavíka vyvolal řadu reakcí a hodně rozruchu. Pro mně dost nepochopitelného, protože si myslím, že Radek neudělal nic více a nic méně, nežli že vyjádřil svůj postoj.

Tedy že v praxi udělal to, co  zde na blogu i v diskusích, mnohdy velice kategoricky požadují lidičkové odleva, středem až napravo. Prostě, každý bychom měli mít právo a někdy i povinnost říct co si myslíme a říct to, tak říkajíc na plnou hubu. 

Radek Banga to udělal a tím to mohlo skončit. Jenže neskončilo a v těchto dnech dokonce přichází ocenění v podobě ceny Františka Kriegla za odvahu a hrdinství. A já si kladu otázku, jaké hrdinství, jaká odvaha? Opravdu si nadace Charty 77 která tuto, a hrdinsky a odvážně přiznejme, zprofanovanou cenu předává myslí, že Česká republika je tak rasistická, tan neonacistická a tak nenávistná země, že za vyřčení názoru musí přijít odměna v podobě jakési placky? Ano, Radek Banga se po ptákovi stal terčem nenávistných útoků, ale kdokoliv by si dal tu práci, zjistil by, že ti útočníci byli na všech portálech jedni a titéž a že se ve skutečnosti jednalo jen o počtem a mozkovými závity omezenou skupinku pitomců, kteří se potřebovali vyřvat ze své vlastní hlouposti.

Radek Banga považoval za nutné veřejně projevit svůj názor a postoj. Byl to občanský krok, sice nestandartní nicméně zcela v souladu s demokratickou společností a se svobodou slova. Jsem si jistý, že nepřemýšlel o sobě jako o Rambovi ale že prostě udělal to co udělat chtěl a v danou chvíli musel. V tom si jeho postoje vážím a respektuji jej, přestože jsem v minulosti dal najevo svůj nesouhlas s jeho argumenty a nic na tom nehodlám měnit. Myslím si, že Radek Banga by se jako hrdina s odvahou měl projevit nyní, a odmítnout s díky  nebo bez, tuto cenu, protože toto ocenění jeho loňský krok silně dehonestuje. Takové odmítnutí by bylo vskutku odvážným činem, protože tím rozzlobí určité skupiny ve společnosti, které existují jen díky šíření zloby a nenávisti.

 

Autor: Martin Braun | úterý 11.4.2017 18:28 | karma článku: 29,44 | přečteno: 1626x