Pokud rozdělíte Jerusalém, stane se nejvíce smrtícím místem na planetě

To jsou slova, která v pondělí v rozhovoru pro CNN pronesl izraelský ministr Naftali Bennett. Stalo se tak poté, co se jej moderátorka Christiane Amampour zeptala jestli vidí možnost sdílet hlavní město Izraele s Palestínou

Naftali Bennett je zván velmi často redakcemi jak BBC tak i CNN a redaktoři se různě snaží jen nachytat a podsouvat mu různá stanoviska. Například včera se jej snažila moderátorka CNN přesvědčit, že USA vlastně už připravují jakýsi plán kdy Jerusalém by se měl v budoucnu stát Hlavním městem obou států.

Odpověď pana ministra byla naprosto přesná a vyčerpávající. Tak vyčerpávající, že vyčerpala i paní Amampour a ta nebyla poté schopna položit žádný další smysluplný dotaz.

Slovy pana Bennetta, je dnes Jerusalém místem míru a klidu. Pokud někdo toto město rozdělí, mír skončí. Mír a pořádek je v Jerusalémě jen proto, že se jedná o Hlavní město Izraele o které se stát patřičně stará. A to není jen fráze. Jak opět říká v onom rozhovoru pan Bennett : "V Jerusalémě, ostatně jako v celém Izraeli má každý právo praktikovat své náboženství tak, jak si přeje a jaká je jeho víra. Na rozdíl od Arabů, kteří zakazovali Židům modlit se na svatých místech. Toto město je v současné době svobodné, tak jako jsou svobodní všichni, kteří chtějí praktikovat svou víru."

Slova Naftali Bennetta jen reflektují současnou situaci a nastiňují cestu pro další vývoj v regionu. Je na čase si uvědomit a přijmout fakt, že dokud se arabská strana, tedy palestinští Arabové nerozhodnou a nezaváží k okamžitému a bezpodmínečnému ukončení násilí a pokusu o likvidaci státu Izrael, pokud neskončí provokace a vyvolávání nenávisti, pokud neuznají právo Izraele na existenci a Izraelců na život, do té doby nemůže být řeči o jakémkoliv rozdělení Jerusaléma. 

Možná v budoucnosti, spíše daleké nežli blízké, je možno vidět jakési administrativní centrum budoucího palestinského státu v tomto městě. Snad. Jenže k této situaci je tak daleko, že ta vzdálenost jí činí nepředstavitelnou. Protože to, co včera předvedli v Gaze, co asi předvedou ještě i dnes, to nedává mnoho nadějí na to, že by snad měl být dohodnut a hlavně Palestinci i dodržen jakýkoliv mírový proces.

Když jsem večer projížděl stránky světových agentur, jejích zpravodajství se, až vzácně shodovalo v titulcích:

Izraelci zabili desítky Palestínců ( New York TImes)

Destítky Palestínců zabitých ( CNN)

Při střelbě v Gaze umírali Palestínci ( Idnes - Adam Hájek s tímto titulkem zaperlil:)

Upravená verze pro facebook : Izraelci zabili v Gaze 45 Palestínců ( Idnes FB)

Žádný z titulků nezohlednil co se vlastně děje. Snad v samotném článku, někde ukryto pod čarou se objevilo cosi neurčitého ale každopádně se všichni bojí toho jednoho správného a skutečného označení.

HAMAS JE TERORISTICKA ORGANIZACE. A tato teroristická organizace podněcuje k násilí a vraždám a to nejen v Izraeli ale i vlastních občanů.

Mimochodem, určitě jste zaregistrovali informace o zabitých dětech a invalidech. Na následující stránce naleznete jednoho takového palestínského invalidního hrdinu s berlemi. Běhá mu to nádherně, když mu kolem hlavy prosvištěly kulky

https://www.facebook.com/theisraelproject/videos/10157259441152316/

Jak je ve světle těchto událostí možné vůbec pomyslet na rozdělení města tak vzácného a posvátného, jako je Jerusalém. Jak je možné vůbec vážně uvažovat o předání, byť jen jeho malé části do rukou těch, kteří umí jen ničit? Má se snad z Jerusaléma stát nový Beirut? 

Jerusalém je a zůstane městem míru. 

 

Autor: Martin Braun | úterý 15.5.2018 4:45 | karma článku: 41,92 | přečteno: 3356x