Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dobrý blog, karma. Chválabohu je to od nás dostatečně vzdálené a na naši funkci ve světě to nebude mít vliv. - - - - Hledám někoho, s kým bych se mohl vsadit, že Kábul padne do konce týdne. Tohoto týdne, tj. do zítřka 24.00 hod. Dneska je sobota a vše vypadá tak nadějně, tak by se mohl někdo najít? - - - Závěrem přidám tu známou noticku kohosi, kdo - tak jako mnoho jiných před ním i po něm - poznal úskalí spolupráce s Američany, totiž "Je velmi nepříjemné, pokud jsou Američané vaším nepřítelem; to však není nic proti tomu, jsou-li vaším přítelem, to je s vámi definitivní konec".

0 0
možnosti
OD

Člověče, vy celkem držíte glanc, ale občas vám tam problikne to brňáctví, hlídejte si to...

1 0
možnosti
Foto

Halt bude potřeba najít novou střelnici.

Jen doufám, že ne u nás....

1 0
možnosti
OD

Nebuďte sebestředná. Jste-li tak moudrá, jak píšete, jistě více, že Agroferdistán nestojí za plivnutí, natož střelbu.

0 0
možnosti
JC
Foto

Děkuji za komentáře. Vidím ale, že spousta lidí má stále chaos jednak v poslání blogů a také v událostech kolem Afghanistánu. Předně, posláním blogera není trpět mesiášským komplexem a šířit všude rady a představy jak se co dá řešit. Bloger obvykle a je to můj případ, komentuje události ze svého osobního pohledu. Mohu přidat do textu svůj názor jaká varianta řešení by byla vhodná ale to mohu jen ve zcela výjimečných případech. Co se týče Afghanistánu, panuje názor, hloupý, že spojenci tam přišli proto, aby tam šířili západní styl života. Není tomu tak. Ten vstup byl naprosto logickou a zcela oprávněnou reakcí na vlnu terorismu a násilí, která se v regionu zvedla a vyústila v útok na USA. Bohužel, cíl který si spojenci dali nebyl dosažet a to zejména díky tomu, že ta opodstatněná vojenská mise byla postupně nahrazována jakousi "pomocí" která ovšem probíhala jen jakoby napůl. V zemi nadále vládla korupce, životní podmínky obyvatel se nelepšily ale mezinárodní společenství si libovalo, jak se daří lidským právům, což v případě Afghanistánu rozhodně nebyla pravda. Ale takové je už mezinárodní společenství. A tak občané, této země viděli, že zatímco oni to nemají zrovna ideálí, všude se prohánějí cizí vojska v nablýskaných uniformách a nikdo nebyl schopen je naučit, jak v nových podmínkách žít. Protože to, co se jím nabízelo, vycházelo z Euroatlantických tradic, které ovšem pro domorodce jsou poměrně cizí. Proto také došlo k tomu, k čemu dojít muselo. Nárůst síly Talibánu a k neuvěřitelné hloupému skoku na lep jeho vůdcům, kdy jím USA uvěřily při jednáních, že oni budou hodní a budou spolupracovat s vládou. Kolikrát v minulosti USA do takové pasti spadly? Mnohokrát. V této zemi minimálně podruhé, když Taliban vyzbrojili k boji proti sovětským okupantům bez toho aby si uvědomili, že se jedná o radikální islámisty, se kterými je jakákoliv spolupráve velkým rizikem.

Musím se smát nad tím, že ten moula Biden posílá bombardéry

1 0
možnosti
Foto

Musím se smát a vztekat současně nad titulky že je ještě šance, když víme, že Talibán je necelých 50 kilometrů od Kábulu. Musím se smát nad zasvěcenými rozbory, které doufají, že to zlo se nerozšíří dále. Každý kdo to tvrdí nedokáže odpovědět na základní otázku. Jak to, že ta "hrstka zoufalců" dokázala za pár týdnů dostat na kolena celou zemi? Kdo je vyzbrojil? Protože přátelé, oni nemají jen Kalašnikovy a plastikové sandály, jak zde rádoby vtipně kdosi dvakrát napsal. Mají moderní zbraňové systémy a silné logistické vedení války. A to jím musel někdo dodat. Kdo?

1 0
možnosti
JJ

Víte, že...odtajnění dokumentů, které získal a 9. prosince 2019 uvedl The Washington Post které odhalují, že nejvyšší američtí představitelé uváděli americkou veřejnost v omyl ohledně války v Afghánistánu, aby zakryli pochybnosti o pravděpodobnosti, že by Spojené státy mohly být úspěšné v téměř 20letém úsilí od vstupu do války v Afghánistánu. Dokument uvádí že „američtí představitelé pochopili, že jejich strategie boje byla fatálně chybná a že Washington promrhal obrovské částky peněz ve snaze vybudovat v Afghánistánu moderní národ"?

To prosím neuvedl žádný proruský trol, či nějaký "místní nenávistník". To uvedl, mj., náčelník generálního štábu armády ČR, který má jistě docela slušné informace z dění jak kolem invaze, tak i odchodu. Ale jistě ten jeho blog již četl.

3 0
možnosti
JS

Odchod spojenců z Afghanistánu nemohu nazvat jinak nežli zločinem a to nejen proti lidu této, tak těžce, zkoušené země.

Zdroj:https://martinbraun.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=774388

Bohužel, s tímto názorem zásadně nesouhlasím. Zločinem nebyl odchod, ale příchod. Zavádět demokracii vojenskou silou je nesmysl a nemůže vést k jinému výsledku než k porážce. USA si musí uvědomit, že přes stovky jejich vojenských základen po celém světě, nemohou světu diktovat a prosazovat své pojetí demokracie a lidských práv jako jediné správné. Ovšem pokud bylo cílem této operace zajistit odbyt pro americké zbrojovky, tak cíl byl bezezbytku splněn.

1 1
možnosti
Foto

Chtít zavádět demokracii v zemi, kde je kmenové společenství, kde se mezi sebou podřezávají, je dost slabomyslné počínání.

6 0
možnosti
ZD

Přispěji včera odposlechnutým rozhovorem s člověkem, který byl dvakrát na misi v Afganistánu. Talibán není expanzní hnutí, nehrozí to co od Islámského státu a obsazená území bude řídit podle sebe. Možná se nám to nebude tolik líbit - je to ale jejich území. Nadějně se rozvíjející spolupráce s Čínou na využívání přírodních bohatství Afganistánu povede nutně ke klidu a rozvoji obchodu. Větší a bližší problém než Afganistán je situace na jihu Francie.

6 0
možnosti
Foto

Kombinace Talibanu a Číny je dost výbušná směs.

Ani jeden z nich nemá rád, když mu někdo diktuje.

0 0
možnosti
OD

Tak jsem si ke snídani otevřel poslední zdroj informací z UK bez pay wall -levičácký the Guardian a vykoukl na mne tento headline.

https://www.theguardian.com/world/2021/aug/13/rift-with-us-grows-as-uk-minister-voices-fears-over-afghanistan-exit

Zdá se, že řetězec chybných rozhodnutí si začíná žít svým životem..

Při vědomí toho, co předvedli Britové v Iráku i Afghánu se zdá, že v Londýně politická ambice opět hrubě předbíhá reálné schopnosti.

Jen pár dní poté, co při jednání o North Ireland David Frost opět hovořil o EU v konotaci s Třetí říší, jeho kolega z MoD žádá Německo a Francii o založení koalice na re invazi Afghánistánu.

Ta Johnsonova ekipa je parta "Ještě větších blbců, než jsme mysleli."

0 0
možnosti
JJ

Tedy dobrá. Pokud je, nejen zde, plno moudrých lidí, kterým je naprosto jasné, že odchod spojeneckých vojsk z Afghanistánu je chybou a blíží se katastrofa globálního rázu, rád bych si vyslechl, jak by se tedy celá ta zapeklitá situace měla řešit! Velmi rád se od místních stratégů poučím.

4 0
možnosti
ZD

Je faktem, že většina lidí má problém vysvětlit žákům třetí třídy učivo, ale Covidu, politice a strategii rozumí všichni.

1 0
možnosti
  • Počet článků 486
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2626x
http://www.zemancountdown.cz/

Lépe být mrtvý, než rudý.

AM YISRAEL CHAI

ARALLU Akbar

martinbraun@centrum.cz

Sionista - Islamofob - Antikomunista

Bohabojný židovský Antikrist

 

Jsem přítelem Izraele a jeho politiky. Jsem příznivcem židovského odboje, který přispěl k vzniku státu Izrael. Mým vzorem je Avraham Stern, brutálně zavražděný Brity. Ctím památku osvobozeneckých hnutí Haganah, Irgun a Lehi, které se zbraní v ruce bojovaly za svobodu, nezávislost a za vznik židovského státu na historických židovských územích.

Všechny současné i budoucí fotografie jsou zveřejněny s laskavým souhlasem Dory Bar Or, 

All current and future photographs are published with kind permission Dory Bar Or, from his Instagram account

 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy