Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

In Dubio Pro Reo - pro pana Janotu to asi neplatilo

Jedná se o základní kámen práva. Nejdůležitější zákon pro každého soudce. In Dubio Pro Reo - tedy pokud existují pochybnosti, soud rozhoduje ve prospěch obžalovaného.

Případ pana Janoty hýbe tímto blogem a jak já to vidím, je vyvrcholením tristní situace v české justici. Přestože jsem se nechtěl připojit k těm, co na toto téma píší, moje působení v diskusích mne přesvědčilo o nutnosti napsat svůj názor. Přesněji řečeno, přesvědčili mně o tom dva diskutéři, kteří svým dogmatickým pojetím vyvolávají ducha let padesátých.

Omezím se zde pouze na fakta. Na informace, které souzní jak ve vyjádření pana Janoty a které jsou i součástí " oficiální " verze.

Pan Janota za zavřenými dveřmi svého pokoje slyšel, že mu bytem někdo courá. On tvrdí, že ho to probudilo z tvrdého spánku, soud toto tvrzení nikterak zásadně nerozporoval. V obavě o svůj život a v domnění, že se jedná o zloděje ( nebo o vymahače, protože dlužil peníze a tato domněnka má tedy svou logiku), použil svou legálně drženou pistoli a namířil proti otevírajícím se dveřím. Když to vetřelci viděli, otočili se a utekli. Poté pan Janota své dveře opět zavřel.

Jak to pokračovalo si připomeňme z článku pana Janoty :

Došel jsem ke dveřím pokoje a rychle jsem je opět zajistil západkou. V tom jsem uslyšel, že se jeden z útočníků vrací. Slyšel jsem jeho hlas stále blíže. Musel stát na chodbě těsně u dveří mého bytu a hlasitě hovořil. Slyšel jsem zvláštní kovové zvuky, které zněly jako nabíjení dlouhé zbraně. To už jsem měl opravdu panický strach o svůj život. Z mého úhlu pohledu to vypadalo jako by se chtěl vrátit do mého bytu a opakovat svůj útok na mou osobu. Rozhodl jsem se pro varovný výstřel. Nejdříve měl směřovat do podlahy. Potom jsem si to rozmyslel a chtěl raději vystřelit do stropu. Zbraň má dvoučinnou spoušť. Spoušť se musí nejdříve stlačit a až při jejím uvolnění dojde k výstřelu. V průběhu pohybu zbraně směrem ze zdola nahoru došlo k uvolnění spoušť a tedy k výstřelu. Střela prošla dveřmi pokoje v jejich levé části z mého pohledu. Přesně 32 cm od levého okraje dveří a 53 cm od jejich pravého okraje 

Zde je tedy důležitá informace, kterou někteří diskutéři tvrdošijně odmítají, totiž že došlo k samovolnému výstřelu. Přesněji řečeno, v průběhu změny pozice ruky pana Janoty, se oslabil tlak jeho prstu na spoušť a vyšel výstřel. To je pro rozsudek velice důležité, jelikož je to kamínek do mozaiky polehčujících okolností, když pan Janota opakovaně tvrdil že  si  rozmyslel střelbu do země a chtěl vystřelit do vzduchu. Snad rozrušením, snad i únavou nevěnoval pozornost svému prstu na spoušti s vyšel výstřel. Nic z toho nikdo nerozporoval a ani nemohl. POCHYBNOST - IN DUBIO PRO REO...

Ještě zajímavější a pro rozsudek stejně rozhodující ale měla být informace, že střela vstoupila do dveří 32 cm od levého okraje a 53 cm od okraje pravého. Připomínám, že první informace které proběhly tiskem o případu před rokem, hovořily o tom, že kulka proletěla ve výši 1.30 a ve vzdálenosti 70 cm od těla exekutora. To znamená, že vstřel tedy mířil směrem doleva. To jasně a nevyvratitelně svědčí o tom, že pan Janota nemířil ve směru k exekutorovi, protože ten musel stát u kliky, tedy napravo od pana Janoty. POCHYBNOST - IN DUBIO PRO REO

Soudíme li někoho pro vraždu nebo pokus o vraždu, musíme pracovat s nevyvratitelnými fakty. Tedy, že obžalovaný plánoval a měl jasný úmysl připravit o život. Musíme tedy konkrétně v tomto případu klást otázku, proč střílel jen do dveří a až při druhém pokusu o vstup do bytu, když mohl pohodlně střílet už když vetřelce viděl prvně.

Navíc poté, co pan Janota vystřelil, vyšel ze dveří ven a :

Pootevřenými dveřmi jsem uviděl stát v mezipatře cizí osobu. Namířil jsem na ni zbraň a dotyčný se dal na útěk po schodišti dolů.

Co mu bránilo vystřelit a vraždu dokonat? Pokus o vraždu totiž předpokládá, že k zabránění došlo nějakým vlivem, což v tomto případě není pravda. Pan Janota sám, tváří v tvář vetřelcům nestřílel ale spíše zaujímal defensivní pozici, což svědčí o pravdivosti jeho slov, že jednal ve zkratu a v rozespalosti a rozrušení. POCHYBNOST - IN DUBIO PRO REO

Těch pochybností je zde opravdu velice mnoho. Každý  kriminalista a vyšetřovatel ví, že pro zdárné vyšetření případu je nejdůležitější časová osa. Myslím si, že policie na místě odvedla dobrou práci a že nasbírané a vyhodnocené důkazy byly natolik jasné, že ani nevyužila možnosti nechat pana Janotu v CPZ oněch 48 hodin. Dokonce asi ani nepadl návrh na vzetí do vazby, což by bylo automatické, kdyby se od začátku pracovalo s verzi pokusu o vraždu. Vazební důvody by byly jasně dány.

1) Možnost vyhýbani se, jelikož hrozil vysoký trest.

2) Riziko pokračování v trestné činnosti, protože touto akcí se přece dluhy pana Janoty nesmázly a tak byl předpoklad dalších návštěv exekutorů.

Přesto byl pan Janota ráno propuštěn domů . A až později došlo ke změně obvinění. Proč? Na základě čeho? Na to už se asi odpovědi nedočkáme.

Svým dnešním blogem jsem chtěl říct, že právo není o tom, že budeme dogmaticky vymáhat a striktně dodržovat, co je někde napsáno. Soudci jsou lidé a soudí lidi. Zákoník a Judikáty by měly sloužit jako pomůcka. Hlavní slovo by ale měl mít zdravý úsudek. Poslat na 12 let do vězení člověka, který zjevně o zabíjení neměl zájem, který jednal ve stresové situaci, to není spravedlnost ale zvůle a hlavně necitlivost. A soudce musí mít hlavně cit pro člověka. Musí být tak trochu i psycholog. Bohužel, pan Janota měl smůlu.

Závěrem chci jen reagovat na jeho slova na rozloučenou. Je jen jediný opravdu relevantní důvod pro sebevraždu. Tím je situace, kdy jste bez rukou, bez nohou, slepý a hluchý a němý. Jsme lidé a je naší povinností bojovat. Bít se, když cítíme že jsme v právu a že nám je ubližováno. I kdybychom měli stokrát padnout na držku, tak se musíme po sto prvé zvednout a jít dále. To je  náš cíl a naše poslání. Dobrovolně vyklidit pole, to nahrává jen těm, kteří toho pak zneužijí. Pan Janota měl smůlu hned dvakrát. Že narazil na nelidské soudy a že se nenašel nikdo, kdo by při něm stál a dodal mu sílu v jeho zoufalství. V mé paměti zůstane jako oběť cynismu a lhostejnosti. Ne li něčeho horšího.

Autor: Martin Braun | úterý 28.2.2017 8:30 | karma článku: 37,40 | přečteno: 1370x
  • Další články autora

Martin Braun

Zachraňme děti na hranicích

ale jak,..dovoluji si položit smělou otázku. Tím že jím dáme čaj a polévku? Nebo je máme odvézt od rodičů někam k milosrdným v Evropě? Tak jak jím pomoci?

15.11.2021 v 10:17 | Karma: 32,68 | Přečteno: 1273x | Diskuse| Politika

Martin Braun

Uprchlická krize bez konce

Dva blogy dnes reagovaly na události na běloruských hranicích. Jeden napsal pan Zeman a druhý paní Nová. A přestože se dotýkají stejného tématu, jsou naprosto rozdílné.

14.11.2021 v 13:33 | Karma: 29,44 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Politika

Martin Braun

Technický problém na idnes, úmysl nebo chyba v chrome?

Několik posledních měsíců, se pokus dostat se do diskuse mění v noční můru. Odkaz na diskusní okno je překryt odkazem na reklamu všeho druhu...

13.11.2021 v 9:36 | Karma: 24,06 | Přečteno: 866x | Diskuse| Společnost

Martin Braun

Ještě k případu Dr. Cimického (aktualizováno)

Je to dnes populární téma a jak už je zvykem, pravda není to co dav zajímá. Dav je rozdělen. Část by nejraděni Cimického vykastrovala či minimálně poslala na dlouhá léta za mříže a část věří v jeho nevinu,

10.11.2021 v 9:33 | Karma: 29,18 | Přečteno: 1706x | Diskuse| Společnost

Martin Braun

K včerejšímu protestu u domu hlavní hygieničky Svrčinové

Nejsem si tím stoprocentně jist, ale myslím si že to byla právě ona, kdo minulý rok, dosti nehorázným způsobem zařízla festival Colours of Ostrava

7.11.2021 v 15:14 | Karma: 29,61 | Přečteno: 1565x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště zastavila Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  20:36

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly v pondělí na 27. kilometru Pražského...

Trojský koník v Evropě. San Marino se stalo základnou ruských špionů

29. dubna 2024

Premium Jeden z nejmenších států v Evropě vzbuzuje čím dál větší pozornost západních tajných služeb....

Jaká práce lidem zbyla? Spolupráci s OpenAI vedou z médií i Financial Times

29. dubna 2024  19:39

Financial Times (FT) se stal prvním významným britským zpravodajským médiem, které uzavřelo...

Špehovali, zpřístupňovali trezory. Jak se ruští „krtci“ ve Vrběticích činili

29. dubna 2024  19:34

Série výbuchů a incidentů v Evropě, včetně explozí v muničním areálu ve Vrběticích z roku 2014,...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 486
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2626x
http://www.zemancountdown.cz/

Lépe být mrtvý, než rudý.

AM YISRAEL CHAI

ARALLU Akbar

martinbraun@centrum.cz

Sionista - Islamofob - Antikomunista

Bohabojný židovský Antikrist

 

Jsem přítelem Izraele a jeho politiky. Jsem příznivcem židovského odboje, který přispěl k vzniku státu Izrael. Mým vzorem je Avraham Stern, brutálně zavražděný Brity. Ctím památku osvobozeneckých hnutí Haganah, Irgun a Lehi, které se zbraní v ruce bojovaly za svobodu, nezávislost a za vznik židovského státu na historických židovských územích.

Všechny současné i budoucí fotografie jsou zveřejněny s laskavým souhlasem Dory Bar Or, 

All current and future photographs are published with kind permission Dory Bar Or, from his Instagram account

 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy