Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

No, to je další z komunistických zločinů: že to člověk nemohl zkusit jinde a pak se vrátit (nebo nevrátit).

Ten seznam jejich zločinů je ovšem nekonečný, na co si člověk vzpomene, tam se otřese.

Ale zase se nedivte jistému odstupu: po roce 89 se tady objevilo dost lidí (emigrantů), kteří se vrátili s Šalomounovým komplexem a poněkud veřejnost popudili. Pamatujete na Jiřího Včelaře Kotase? No, vy jste toho exota asi nezaznamenal, ale místní si možná vzpomenou.

8 1
možnosti
PK

Neodsuzuji Vás ani toho pána, který by neopustil svou vlast a věřte, že v dobách temna byla emigrace daleko větší vysvobození, než život tady. Né každý člověk mohl emigrovat u někoho byly důvodem rodinné vazby u dalšího silná fixace na rodnou hroudu a možná obava z neznáma a neznalost jazyka, proto nevidím ani v emigrantech žádné hrdiny, vybrali si svou cestu.

Po sametu jsem začal pracovat pro německé společnosti a ty zde skupovávaly naše firmy a vozily si sem Čechy - předrevoluční emigranty a dosazovaly je do vedoucích pozic, důvody byly jazyková vybavenost a počáteční nedůvěra ve schopnosti lidiček odchovaných socialismem....kvalita těch lidí byla děsivá a po čase to i ńěmečtí zaměstnavatele poznali a upřednostnili domorodce, jen má osobní zkušenost a jistě neplatí obecně.

Pak jsem pracoval i za mořem a tam jsem ve své branží poznal mnoho chytrých emigrantů, a mohl jsem zůstat, nevím ale cosi mě stáhlo zpět a jsem zde velmi happy.;-DR^

2 0
možnosti
JK

Řekl bych, že ostání toho pána ve vlasti popisujete mylně. Vy mu připisujete ten myšlenkový postup, že vyhodnotil, že by pravděpodobně v cizině neobstál, že by se neprosadil, protože na to nemá patřičné schopnosti. Ale ono je hodně pravděpodobné, že neemigroval z úplně jiných důvodů. Jestli jsem váš text pochopil nesprávně, tak uvítám korekci.

3 0
možnosti
Foto

Pan Čech nepsal nic o tom že by neobstál. On napsal že by svou krásnou vlast nikdy neopustil a na toto tvrzení já navázal tím, že člověk by měl být za svůj osud zodpovědný především sám sobě. Důvody pana Čecha neznám a upřímně řečeno, nejsou tak důležité. Podstatné je to, učinit nějaké rozhodnutí a jsou případy, kdy obě varianty jsou ty správné. Já například, kdybych neměl zajištěnu práci o kterou jsem stál, možná bych také neemigroval. Zůstal bych a asi do roku 89 trávil čas ve věznicích pro systematické poškozování socialistické společnosti. Možná bych se po roce 89 dal na politickou dráhu. Možná...možná...o to jde, o ten svobodný okamžik rozhodnutí, které jsem udělal a které má udělat každý svéprávný člověk.

4 0
možnosti
Foto

Pokud Vás kdokoli za emigraci odsuzuje, je s odpuštěním trouba (o osobě jménem Černá, která mne přirovnala k Josefu Mengelemu, se zmiňovat nechci, tam by se hodil jiný termín). Každý musel v té hnusné době volit. Měl jsem v roce 1985 možnost odjet, vše bylo připravené a dopadl bych nejspíše jako Vy. Nicméně - asi 14 dní předtím jsem se jel naposledy podívat do Prahy Chodil jsem po ní celou noc ( a to fakt - až do rána) a přemýšlel, koukal jsem z Hradčan dolů a brečel jako stará Dorota. Pak mi docvaklo, že jestli B-h po mně něco chce, tak mně pro nic za nic nedal sem, do té sviňské doby. Jsem rád, že jsem zůstal, v roce 1989 jsem byl šťastný. Neměnil bych. Ale nikdy nikoho nemohu odsuzovat, že si svůj život uspořádal tak, jak chtěl a jak mu bylo nejspíše předurčeno.

Díky za blog - a karma. R^

11 0
možnosti
Foto

Děkuji. Ale ono mi nešlo ani tak o mně, jako o celkový pohled na emigranty. Takové to "no jo von je emigrant". A ta vaše zkušenost z Prahy - já týden před odjezdem byl "naposled" na Pustevnách což je místo které má pro mně velký osobní význam. Ostatně, jako celé Beskydy a Jeseníky. A tehdy jsem cítil podobné pocity jako vy v Praze. A taková ta předdeflorační nervozita pak u mně trvala pár týdnů. Do okamžiku, než jsem si naplno uvědomil, že odteď jsem já a nic než já zodpovědný za to co bude nebo nebude. Že není žádný celopodnikový výbor, žádné ROH, ale že všichni čekají, co jím nabídnu. A čím těžší to bylo, tím jsem byl paradoxně spokojenější a vždy mi pomáhal citát, který někteří připisují Goethemu, jiní Fullerovi a našel jsem i informaci že se jedná o čínské přísloví. Kdo ví, ale říká že:

All things are difficult before they are easy.

A o tom je asi život nás všech.

6 0
možnosti
  • Počet článků 486
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2626x
http://www.zemancountdown.cz/

Lépe být mrtvý, než rudý.

AM YISRAEL CHAI

ARALLU Akbar

martinbraun@centrum.cz

Sionista - Islamofob - Antikomunista

Bohabojný židovský Antikrist

 

Jsem přítelem Izraele a jeho politiky. Jsem příznivcem židovského odboje, který přispěl k vzniku státu Izrael. Mým vzorem je Avraham Stern, brutálně zavražděný Brity. Ctím památku osvobozeneckých hnutí Haganah, Irgun a Lehi, které se zbraní v ruce bojovaly za svobodu, nezávislost a za vznik židovského státu na historických židovských územích.

Všechny současné i budoucí fotografie jsou zveřejněny s laskavým souhlasem Dory Bar Or, 

All current and future photographs are published with kind permission Dory Bar Or, from his Instagram account

 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy